24 Dec 2014

Zitten is dodelijk: 'het nieuwe roken'

Een belangrijk onderdeel van het 100-dagen gezondheidsprogramma van MeerVitaal.nu is het dagelijks ‘staan als een boom’, als tegenhanger van het vele zitten.

Hidde van der Ploeg, senior onderzoeker bij de afdeling Sociale Geneeskunde en EMGO Instituut van het VU medisch centrum schrijft over ons ‘zitgedrag’ het volgende:

“Dat te lang zitten ook daadwerkelijk kwalijk is voor het lichaam is de laatste jaren door een flink aantal onderzoeken onomstotelijk bewezen. En vooral met het Nederlandse zitgedrag blijkt het somber gesteld”. ‘Zitten is dodelijk’, zo zegt Van der Ploeg

Nederlanders zitten volgens Van der Ploeg het meest van alle Europeanen. 45,6 procent van de Nederlanders ouder dan 15 zit gemiddeld zeven uur of meer per dag. Ter vergelijking, voor de Duitsers is dit gemiddeld 5,8 uur en voor Belgen gemiddeld 5,7 uur. We zitten bovendien ook nog eens 85 procent van onze vrije tijd. De kans op vroegtijdig overlijden is 15 procent voor wie gemiddeld tussen de 8 à 11 uur zittend doorbrengt. Dit percentage stijgt naar 40 procent voor wie meer dan 11 uur per dag z’n stoel niet afkomt.

Van der Ploeg: ‘Als je zit gebruik je je spieren nauwelijks, vooral je beenspieren niet en dan zijn de grootste spieren in je lichaam. Als je die spieren niet gebruikt, wordt het vet en het suiker uit je bloed minder snel opgenomen en daardoor heb je een hoger risico op hart en vaatziekten en het ontwikkelen van diabetes.’